S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

ROZÁLIA - obchod s kozmetikou


v Bytči s našou ponukou

 

 

nachádza sa v Bytči, na ul.S.Sakalovej 163,


oproti butiku Dara, smerom od Zámku


k námestiu po ľavej strane za riekou,


alebo od námestia smerom k Zámku


po pravej strane. U nás si môžete


výrobky vyskúšať, ovoňať, natrieť


nakúpiť, prípadne vyzdvihnúť


Vašu internetovú objednávku.


Tešíme sa na Vás.


Otváracie hodiny v Rozálii aktuálne:


Pondelok: 10.00 - 16.00


Utorok:      10.00 - 15.30


Streda:      10.00 - 15.30


Štvrtok:      10.00 - 15.30


Piatok:       10.00 - 15.30


Sobota:        zatvorené


Nedeľa:        zatvorené

KONTAKT

tel: 0907824851
napíšte nám

TOP výrobky

naša cena 12,50 € (325,56 CZK)
je na sklade

AKCIA

naša cena 16,50 € (429,74 CZK)
je na sklade
naša cena 29,00 € (755,31 CZK)
je na sklade

» Ružový olej NEW**
Pravý a 100% čistý bulharský ružový olej

Rosa_Damascena

Bulharský ružový olej ( Bulgarian Rose oil )

ružový olej môžete  zakúpiť tu

 

 

Na výrobu 1 kg ružového oleja je potrebných 3000 – 3500 ton ružového kvetu. Cena ružového oleja je tak vysoká preto, lebo jeho výroba vyžaduje čiste ručnú a náročnú prácu. Pre rok 2012 bulharskí odborníci odhadujú výrobu cca 1,5 tony ružového oleja z približne 3600 hektárov ružových polí v Bulharsku, jeho cena bola v roku 2012 viac ako 6000 Eur za 1 kg...

Jednou z vecí, pre ktoré  je ružový olej mimoriadne žiadaný sú vlastnosti olejovitej bulharskej ruže  - Rosa Damascena Mill.  Ružový olej obsahuje okolo  300 zložiek a časť mikroelementov v ňom ešte stále nie sú prebádané. Podľa odborníkov ukrývajú nevídané vlastnosti a účinky. Známe vlastnosti ružových výrobkov a produktov Rosy Dasmasceny sa využívajú v kozmetike, v medicíne, v potravinárskom priemysle. V pleťových a telových krémoch sa využíva pre svoje protivráskové a proti stárnutiu tým, že ružový olej regeneruje vrchnú vrstvu pokožky. ( Kleopatra každý deň využívala kúpeľ na zamatovo jemnú pokožku tým, že do kúpeľa nakvapkala ružový olej z ružových lupienkov). Ružový olej je časť parfumov, keďže má silnú vôňu a drží dlhší čas kvalitu ostatných zložiek aromatickej kompozície. Ružový olej a ružová voda sa doporučujú aj na lekárske účely. Pomáhajú pri problémoch s obličkami a tráviacim traktom, účinkujú proti prechladnutiu.  Olejovitá ruža Rosa Damascena  sa používa aj v potravinárskom priemysle v jedlách a nápojoch, zmrzlinách, koláčoch, a iných .

Podmienky pestovania a spracovania ružových kvetov  sú príčinou, že dnes  svetoví experti cenia bulharský ružový olej ako najkvalitnejší, s najsilnejšími účinkami. Svetová ekonomická kríza sa nepodpísala na obchode s ružovým olejom. Je stále žiadaný aj keď je mimoriadne drahý.

Z histórie výroby ružového oleja v Bulharsku..

V roku 1670 Rosa Damascena bola prenesená z Damasku ( Sýria), odkiaľ pochádza aj jej názov, do Bulharska. V Bulharsku – v oblasti Kazanlak a Karlovskej doline je prenesená rastlina z Ázie, nachádza v tejto oblasti mimoriadne kvalitné a dobré podmienky pre svoj rast – piesčitá pôda, vlažný vzduch, ochrana údolia  pohorím Stara planina a Sredna gora pred severnými vetrami.

Pod „ Údolím ruží“ alebo „ Ružovým údolím“ chápeme oblasť Karlovskej a Kazanlaškej doliny, kde sa vyrába nad 80% ružového oleja v Bulharsku. Patria k nim aj niektoré regióny Starej a Novej Zagory, Hisaria.

Prvé písomné dokumenty o ružových sadeniciach sa datujú v roku 1712.  Ružové sadenice sa sadia na jeseň, v mesiacoch október a november. Takto zasadená  Ružová záhrada dáva kvety na spracovanie až po troch rokov pestovania. Jednou z hlavných  , dôležitých a najnutnejších podmienok  pre kvalitný rast olejovitej ruže sú dažde jv jarných mesiacoch  máj a jún, pretože vtedy „ giulpan ( destiléria, kde sa vyrába ružový olej) dáva najviac ružového oleja “... Zber ruží začína v polovici mája, do konca prvej polovice júna. Samotný zber ružového kvetu začína okolo 4 hodiny ráno a trvá najviac do 10.00 hodiny. Vtedy je ruža najkvalitnejšia na zber a spracovanie. Ružový kvet zberaný poobede  stráca 50% obsahu ružového oleja.

O výrobe ružového oleja a ružovej vody sú rôzne legendy a spory, kedy sa to všetko vlastne začalo.  V stredoveku v Indii  začali používať na výrobu ružového oleja medené nádoby, v ktorých jednokrátnou destiláciou začali vyrábať malé množstvo ružového oleja.

Bulharský výrobca ružového oleja vynachádza spôsob dvojitej destilácie a pridáva niekoľko vylepšení vo výrobnom procese. Tým nielenže zvyšuje množstvo produkovaného ružového oleja, no zachováva jeho fantastické vlastnosti a jemnú vôňu, čím postupne odsunul kašmírsku a arabskú ružovú vodu a ružový olej. Vyrobené množstvo ružového oleja sa meria v špeciálnej jednotke –  1 muskal. 1 muskal ružového oleja  = 4,9844 g, t.j. približne 5 gramov. Keďže ružový olej je mimoriadne drahý, začali sa vyrábať aj menšie balenia v množstvách 1,2,3 alebo 5 gramov.

V r. 1800 v meste Klisura je prvýkrát zdokumentovaný začiatok výroby bulharského ružového oleja. Giulpan  (alebo destiléria) sa stavia pri tečúcom vodnom zdroji. Spracovanie ružového kvetu sa deje v malých medených nádobách, ktoré sú inštalované pod návesmi. Vyťažený ružový olej sa skladuje v špeciálnych medených nádobách.

V r. 1852 boli v Karlovskej oblasti vyrobených 300 000 muskalov ( alebo 1500 kg ) ružového oleja. Za 1 kg ružového oleja je potrebných 3000 – 3500 ton ružového kvetu. Na výrobu 1 muskalu ( cca 5 gramov) ružového oleja je potrebných 7000 – 15 000 ružových kvetov.. V Bulharsku začína rozvoj obchodu s ružovým olejom a vývoz do Carihradu, Francúzska, Anglicka a iných krajín sveta. Pestovanie ruží a výroba ružového oleja a ružovej vody sa presúva z Kazanlaku do Karlovskej oblasti.

Francúzski výrobcovia kozmetiky veľmi dobre poznali kvalitu bulharského ružového oleja. V r. 1902 Slavi Mitov z Karlova vytvoril združenie s francúzom Pierre Cher a postavili prvú parnú destilériu. Odvtedy francúzi postavili ešte niekoľko destilérií na území Bulharska, kde spracovávali ružový olej. Vysokokvalitný ružový olej Bulharsku nosil ( a stále nosí) veľa uznaní a ocenení na rôznych výstavách a veľtrhoch ako v Bulharsku, tak aj vo svete ( a hlavne tam..). Podľa známych písomných dokumentov na výstavách už v r. 1894, v Londýne v r. 1907, ocenenia z Paríža, Londýna, Milána a iných známych miest.

V r. 1904 – 1905 výstavbou niekoľkých moderných destilérií v Karlovskej oblasti sa táto dostala na popredné miesto v Bulharsku. Zasadených  ružových polí je cca 38 220 hektárov, z ktorých sa dosiahne cca 7 500 000 kg ružových kvetov.. Po veľkej svetovej kríze v 30-tych rokoch minulého storočia boli ružové polia skoro všetky zničené. No po II. svetovej vojne si bulharská vláda uvedomila silu ružového oleja a prijala opatrenia na rozvoj ružového priemyslu v Bulharsku. Opäť sa začalo s výsadbou sadeníc, Ružové údolie ožilo, dalo a dodnes dáva prácu tisíckam ľudí.

Ružový olej – vlastnosti

Vonkajší vzhľad: tekutina

Farba: žltá až žlto-zelená

Vôňa: teplá, kvetinová, jemná, so slabými medenými notami, charakteristická pre bulharskú olejovitú ružu

Bulhraský ružový olej je známy po celom svete ako najjemnejší éterický olej, alebo „ ružový attar“. Jeho hlavné zložky sú: fenylethyl alkohol, citronelol, geraniol a nerol. Ostatné zložky sú v menších množstvách, no sú veľmi dôležité pre jeho konečnú kvalitu.

Kryštalizuje pri teplote 16-23 oC, preto pred použitím je potrebné fľaštičku s olejčekom na pár sekúnd zohriať v dlani, nie inak.

Skadovanie ružového oleja: pri teplote 15oC  +/-  5oC bez prístupu svetla.

Ružový olej – technológia výroby

Ružový olej sa vyrába vodno - pranou dvojitou destiláciou  ružového kvetu Rosa Damascena Mill. Para je základnou metódou destilácie, tradičnou metódou bola hydrodestilácia. Para mení ružový kvet a vodu na vriacu kašu, ktorá sa pravidelne premiešava preto, aby para prešla celou hmotou. Olejové zložky, ktoré vyplávajú na povrch sa precedia. Ostatná  vodná časť sa destiluje druhýkrát do posledného výťažku ružového oleja. Súborom oboch výrobných etáp je produkt – ružový olej.

Ružový olej – použitie

Parfuméria : bulharský ružový olej (attar) je kľúčovou zložkou pri výrobe svetových parfumov svetových značiek ( Kenzo, Alizabeth Arden, Cacharel, Estee Lauder, Jean Paul Gaultier, Channel, Carolina Herrera, Jacomo, Yves Saint Laurent, Dior, Bulgari, Paco Rabane a veľa ďalších..)

Kozmetika:  výrobky z ružového oleja zjemňujú a zlepšujú pokožku – jej vzhľad a štruktúru, má silný protivráskový účinok. Ružový olej má protizápalové , protialergické vlastnosti, používa sa v pleťových  krémoch,  sérach, maskách, kapsuliach, mydlách, telových mliekach, masážnych olejoch, vo vlasových výrobkoch .Je to netoxický a veľmi vzácny olej.

Aromaterapia: éterický ružový olej má vynikajúce psychoterapeutické vlastnosti. Pôsobí antidepresívne, reguluje krvný tlak, ukľudňuje. Vyvažuje telo, stimuluje koncentráciu a osviežuje duševno..

Trávenie: ružový olej tonizuje látkovú výmenu

Dýchanie: ružový olej sa doporučuje pri alergiách a astme

Gynekológia: proti nepravidelnej menštruácii a bolestiam

Pri strese, bolestiach hlavy, nespavosti, emocionálne ťažkosti – ružový olej upokojuje a účinkuje proti depresii. Je silné afrodiziakum.

Spracovala: Alena Gečevová

Zdroj: zahr.tlač, výrobcovia ružového oleja,

 

MDUyMTA3ND