S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

KONTAKT

tel: 0907824851
obchod(a)naturals.sk

TOP výrobky

naša cena 5,10 € (131,76 CZK)
je na sklade
naša cena 5,20 € (134,34 CZK)
je na sklade

AKCIA

naša cena 8,60 € (222,18 CZK)
je na sklade
naša cena 12,90 € (333,27 CZK)
je na sklade
naša cena 17,80 € (459,86 CZK)
je na sklade

» Ružový olej história
Ružový olej história

 100% prírodný originálny bulharský ružový olej zakúpite v našom eshope naturals.sk

 

Na výrobu 1 kg ružového oleja je potrebných 3000 – 3500 ton ružového kvetu.

Cena ružového oleja je vysoká preto, lebo jeho výroba vyžaduje čiste ručnú a náročnú prácu.

 Jednou z vecí, pre ktoré  je bulharský ružový olej mimoriadne žiadaný sú vlastnosti olejovitej bulharskej ruže - Rosa

Damascena Mill.  Ružový olej obsahuje okolo  300 zložiek a časť mikroelementov v ňom ešte stále nie sú prebádané.

Podľa odborníkov ukrývajú nevídané vlastnosti a účinky v kozmetike, v medicíne, v potravinárskom priemysle, 

 v pleťových a telových krémoch sa využíva pre svoje protivráskové účinky a proti stárnutiu tým,

že ružový olej regeneruje vrchnú vrstvu pokožky. Kleopatra každý deň využívala kúpeľ na zamatovo jemnú

pokožku tým, že do kúpeľa nakvapkala ružový olej . Ružový olej je súčasť kvalitných parfumov svetových značiek,

keďže má silnú vôňu a udržiava dlhý čas kvalitu ostatných zložiek aromatickej kompozície. Ružový olej a ružová voda

sa využívajú aj na lekárske účely. Pomáhajú pri problémoch s obličkami a tráviacim traktom ( očista pečene - 1PL

lyžica do 2 dl pohára čistej vody najlepšie ráno ), účinkuje proti prechladnutiu.

Olejovitá ruža Rosa Damascena  sa používa aj v potravinárskom priemysle v jedlách a nápojoch, v zmrzlinách,

koláčoch, a iných  výrobkoch balkánskej a ázijskej kuchyne. Podmienky pestovania a spracovania ružových kvetov  sú

príčinou, že dnes  svetoví experti cenia bulharský ružový olej  ako najkvalitnejší a s najsilnejšími činkamiSvetová

ekonomická kríza sa vôbec nepodpísala na obchode s ružovým  olejom. Je stále žiadaný aj keď je mimoriadne drahý.

 

Z histórie výroby ružového oleja v Bulharsku..

 

V roku 1670 Rosa Damascena bola prenesená z Damasku ( Sýria), odkiaľ pochádza aj jej názov, do Bulharska.

V Bulharsku – v oblasti Kazanlak a Karlovskej doline je prenesená rastlina z Ázie, nachádza v tejto oblasti mimoriadne

kvalitné a dobré podmienky pre svoj rast – piesčitá pôda, vlažný vzduch, ochrana údolia  pohorím Stara planina a

Sredna gora pred severnými vetrami.  

„ Údolie ruží“ alebo „ Ružové údolie“ je oblasť Karlovskej a Kazanlaškej doliny, kde sa vyrába nad 80%

ružového oleja v Bulharsku. Patria k nim aj niektoré regióny Starej a Novej Zagory, Hisaria.

 Prvé písomné dokumenty o ružových sadeniciach sa datujú v roku 1712.  Ružové sadenice sa sadia na jeseň,

v mesiacoch  október a november. Takto zasadená  Ružová záhrada dáva kvety na spracovanie až po troch rokov

pestovania. Jednou  z hlavných  , dôležitých a najnutnejších podmienok  pre kvalitný rast olejovitej ruže sú dažde

v jarných mesiacoch  máj a jún, pretože vtedy „ giulpan ( destiléria, kde sa vyrába ružový olej) dáva najviac ružového

oleja “... Zber ruží začína v polovici  mája, do konca prvej polovice júna. Samotný zber ružového kvetu začína

okolo 4 hodiny ráno a trvá najviac do 10.00 hodiny.  Vtedy je ruža najkvalitnejšia na zber a spracovanie. Ružový kvet

zberaný poobede  stráca 50% obsahu ružového oleja.

O výrobe ružového oleja a ružovej vody sú rôzne legendy a spory, kedy sa to všetko vlastne začalo.  V stredoveku

v Indii  začali používať na výrobu ružového oleja medené nádoby, v ktorých jednokrátnou destiláciou začali vyrábať malé

množstvo ružového oleja. 

Bulharský výrobca ružového oleja vynachádza spôsob dvojitej destilácie a pridáva niekoľko vylepšení vo výrobnom

procese. Tým nielenže zvyšuje množstvo produkovaného ružového oleja, no zachováva jeho fantastické vlastnosti

a jemnú vôňu, čím postupne odsunul kašmírsku a arabskú ružovú vodu a ružový olej. Vyrobené množstvo ružového

oleja sa meria v špeciálnej jednotke –  1 muskal. 1 muskal ružového oleja  = 4,9844 g, t.j. približne 5 gramov.

Keďže ružový olej je mimoriadne drahý, a jeho cena každoročne rastie, začali sa vyrábať aj menšie balenia

v množstvách  1,2,3 alebo 5 gramov. 

V r. 1800 v meste Klisura je prvýkrát zdokumentovaný začiatok výroby bulharského ružového oleja. Giulpan  (alebo

destiléria) sa stavia pri tečúcom vodnom zdroji. Spracovanie ružového kvetu sa deje v malých medených nádobách,

ktoré sú inštalované pod návesmi. Vyťažený ružový olej sa skladuje v špeciálnych medených nádobách.

 V r. 1852 boli v Karlovskej oblasti vyrobených 300 000 muskalov ( alebo 1500 kg ) ružového oleja.

Na 1 kg ružového oleja je potrebných 3000 – 3500 ton ružového kvetu. Na výrobu 1 muskalu ( cca 5 gramov) ružového

oleja  je potrebných 7000 – 15 000 ružových kvetov.. V Bulharsku začína rozvoj obchodu s ružovým olejom a vývoz

do Carihradu, Francúzska, Anglicka a iných krajín sveta. Pestovanie ruží a výroba ružového oleja a ružovej vody

sa presúva z Kazanlaku do Karlovskej oblasti.

 Francúzski výrobcovia kozmetiky veľmi dobre poznali kvalitu bulharského ružového oleja. V r. 1902 Slavi Mitov 

z Karlova vytvoril združenie s francúzom Pierre Cher a postavili prvú parnú destilériu. Odvtedy francúzi postavili ešte

niekoľko destilérií na území Bulharska, kde spracovávali ružový olej. Vysokokvalitný ružový olej Bulharsku nosil

( a stále nosí) veľa uznaní a ocenení na rôznych výstavách a veľtrhoch ako v Bulharsku, tak aj vo svete ( a hlavne tam..).

Podľa známych písomných dokumentov na výstavách už v r. 1894, v Londýne v r. 1907, ocenenia z Paríža, Londýna,

Milána a iných známych miest.

V r. 1904 – 1905 výstavbou niekoľkých moderných destilérií v Karlovskej oblasti sa táto dostala na popredné miesto

v Bulharsku. Zasadených  ružových polí je cca 38 220 hektárov, z ktorých sa dosiahne cca 7 500 000 kg ružových

kvetov..

Po veľkej svetovej kríze v 30-tych rokoch minulého storočia boli ružové polia skoro všetky zničené. No po II. svetovej

vojne  si bulharská vláda uvedomila silu ružového oleja a prijala opatrenia na rozvoj ružového priemyslu v Bulharsku.

Opäť sa začalo s výsadbou sadeníc, Ružové údolie ožilo, dalo a dodnes dáva prácu tisíckam ľudí.

 

Spracovala: Alena, naurals.sk

Zdroj: výrobcovia ružového oleja, internet, zahraničná tlač, naturals.sk

NjUyNDUy