S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.
Ok
 
 Poštovné cez Zásielkovňu 1,80  EUR
 

Bulharský ružový olej história

08.10.2018

Bulharský ružový olej história

...najluxusnejší prírodný netoxický olej na pleť

 

Bulharský ružový olej

 

... Rose oil, Rose of Bulgaria, Attar...

 

Ružový olej v kozmetike patrí medzi špičku luxusných a netoxických olejov.

Na výrobu 1 kg ružového oleja je potrebných 3000 – 3500 ton ružového kvetu. Cena ružového oleja

je tak vysoká preto, lebo jeho výroba vyžaduje čiste ručnú a náročnú prácu.

Jednou z vecí, pre ktoré  je ružový olej mimoriadne žiadaný sú vlastnosti olejovitej bulharskej ruže Rosa

Damascena Mill. 

Ružový olej obsahuje okolo  300 zložiek a časť mikroelementov v ňom ešte stále nie sú prebádané.

Podľa odborníkov ukrývajú nevídané vlastnosti a účinky. Známe vlastnosti ružových výrobkov a produktov

Rosy Dasmasceny sa využívajú v kozmetike, v medicíne, v potravinárskom priemysle.

V pleťových a telových krémoch sa využíva pre svoje protivráskové vlastnosti a účinky a proti

stárnutiu tým, že ružový olej regeneruje vrchnú vrstvu pokožky. ( Kleopatra každý deň využívala kúpeľ

na dosiahnutie zamatovo jemnej pokožky tým, že do kúpeľa nakvapkala ružový olej z ružových lupienkov).

Ružový olej je časť parfumov, keďže má silnú vôňu a drží dlhší čas kvalitu ostatných zložiek aromatickej

kompozície.

Ružový olej ružová voda sa doporučujú aj na lekárske účely. Pomáhajú pri problémoch sa obličkami

a tráviacim traktom, účinkujú proti prechladnutiu.  Olejovitá ruža Rosa Damascena  sa používa aj

v potravinárskom priemysle v balkánskych jedlách a nápojoch, zmrzlinách, koláčoch, a iných .

Podmienky pestovania a spracovania ružových kvetov  sú príčinou, že dnes  svetoví experti

cenia bulharský ružový olej ako najkvalitnejší, s najsilnejšími účinkami. Svetová ekonomická

kríza sa nepodpísala na obchode s ružovým olejom. Je stále žiadaný, aj keď je mimoriadne drahý.

 

História výroby ružového oleja v Bulharsku..

 

V roku 1670 Rosa Damascena bola prenesená z Damasku ( Sýria), odkiaľ pochádza aj jej názov, do Bulharska.

V Bulharsku – do oblasti Kazanlak a Karlovskej doliny, tzv. Údolie ruží, je prenesená rastlina z Ázie

a nachádza v tu mimoriadne kvalitné a dobrépodmienky pre svoj rast – piesčitá pôda, vlažný vzduch,

ochrana údolia  pohorím Stara planina a Sredna gora pred severnými vetrami.

Pod „ Údolím ruží“ alebo „ Ružovým údolím“ chápeme oblasť Karlovskej a Kazanlaškej doliny, kde sa vyrába

nad 80% ružového oleja v Bulharsku. Patria k nim aj niektoré regióny Starej a Novej Zagory, Hisaria.

Prvé písomné dokumenty o ružových sadeniciach sa datujú v roku 1712.  Ružové  sadenice sa sadia

na jeseň, v mesiacoch október a november. Takto zasadená  Ružová záhrada dáva kvety na spracovanie

až po troch rokoch pestovania. Jednou z hlavných , dôležitých a najnutnejších podmienok  pre

kvalitný rast olejovitej ruže sú dažde v jarných mesiacoch  máj a jún, pretože vtedy „ giulpan ( destiléria,

kde sa vyrába ružový olej) dáva najviac ružového oleja “...

Zber ruží začína v polovici mája, do konca prvej polovice júna. Samotný zber ružového kvetu začína

okolo 4 hodiny ráno a trvá najviac do 10.00 hodiny. Vtedy je ruža najkvalitnejšia na zber a spracovanie.

Ružový kvet zberaný poobede  stráca 50% obsahu ružového oleja.

O výrobe ružového oleja a ružovej vody sú rôzne legendy a spory, kedy sa to všetko vlastne začalo.

V stredoveku v Indii začali používať na výrobu ružového oleja medené nádoby, v ktorých jednokrátnou

destiláciou začali vyrábať malé množstvo ružového oleja. 

Bulharský výrobca ružového oleja vynachádza spôsob dvojitej destilácie a pridáva niekoľko vylepšení

vo výrobnom procese.

Tým nielenže zvyšuje množstvo produkovaného ružového oleja, no zachováva jeho fantastické vlastnosti

a jemnú vôňu, čím postupne odsunul kašmírsku a arabskú ružovú vodu a ružový olej. Vyrobené množstvo

ružového oleja sa meria v špeciálnej jednotke – muskal.

1 muskal ružového oleja  = 4,9844 g, t.j. približne 5 gramov.

Keďže ružový olej je mimoriadne drahý, začali sa vyrábať aj menšie balenia v množstvách

po 1,2,3 alebo 5, 10 gramov...

V r. 1800 v meste Klisura je prvýkrát zdokumentovaný začiatok výroby bulharského ružového oleja.

Giulpan  (alebo destiléria) sa stavia pri tečúcom vodnom zdroji. Spracovanie ružového kvetu sa deje

v malých medených nádobách, ktoré sú inštalované pod návesmi. Vyťažený ružový olej sa skladuje

v špeciálnych medených nádobách.

V r. 1852 boli v Karlovskej oblasti vyrobených 300 000 muskalov ( alebo 1500 kg ) ružového oleja.

Na 1 kg ružového oleja je potrebných 3000 – 3500 ton ružového kvetu.

Na výrobu 1 muskalu ( cca 5 gramov) ružového oleja je potrebných 7000 – 15 000 ružových kvetov..

Začína rozvoj obchodu s ružovým olejom a vývoz do Carihradu, Francúzska, Anglicka a iných

krajín sveta. Pestovanie ruží výroba ružového oleja a ružovej vody sa presúva z Kazanlaku

do Karlovskej oblasti.

Francúzski výrobcovia kozmetiky veľmi dobre poznali kvalitu bulharského ružového oleja.

V r. 1902 Slavi Mitov z Karlova vytvoril združenie s francúzom Pierre Cher a postavili prvú parnú destilériu.

Odvtedy francúzi postavili ešte niekoľko destilérií na území Bulharska, kde spracovávali ružový olej.

Vysokokvalitný ružový olej Bulharsku nosil ( a stále nosí) veľa uznaní a ocenení na rôznych výstavách

a veľtrhoch ako v Bulharsku, tak aj vo svete ( a hlavne tam..). Podľa známych písomných dokumentov

na výstavách už v r. 1894, v Londýne v r. 1907, ocenenia z Paríža, Londýna, Milána a iných známych miest. 

V r. 1904 – 1905 výstavbou niekoľkých moderných destilérií v Karlovskej oblasti sa táto dostala

na popredné miesto v Bulharsku. Zasadených  ružových polí je cca 38 220 hektárov, z ktorých sa dosiahne

cca 7 500 000 kg ružových kvetov.. Po veľkej svetovej kríze v 30-tych rokoch minulého storočia boli ružové

polia skoro všetky zničené. No po II. svetovej vojne si bulharská vláda uvedomila silu ružového oleja

a prijala opatrenia na rozvoj ružového priemyslu v Bulharsku. Opäť sa začalo s výsadbou sadeníc a

Údolie ruží alebo Ružové údolie ožilo, dalo a dodnes dáva prácu tisíckam ľudí.

 

MzA4Y