S cieľom uľahčiť používateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Kliknutím na tlačidlo "OK" súhlasíte s použitím preferenčných, štatistických aj marketingových cookies pre nás aj našich partnerov. Funkčné cookies sú v rámci zachovania funkčnosti webu používané počas celej doby prehliadania webom. Cookies môžete odmietnuť. Podrobné informácie a nastavenia ku cookies nájdete tu.
 +421 907 824 851       obchod@naturals.sk  

Bulharský ružový olej

17.08.2023

Bulharský ružový olej

Ružový olej, netoxický a jedinečný v kozmetike..

 

Bulharský prírodný ružový olej

... Rose oil, Rose of Bulgaria, Attar...

 

Ružový olej v kozmetike patrí medzi špičku luxusných a netoxických olejov.

Na výrobu 1 kg ružového oleja je potrebných 3000 – 3500 ton ružového kvetu. Cena ružového oleja

je tak vysoká preto, lebo jeho výroba vyžaduje čiste ručnú a náročnú prácu.

Jednou z vecí, pre ktoré  je ružový olej mimoriadne žiadaný sú vlastnosti olejovitej bulharskej ruže Rosa

Damascena Mill. 

Ružový olej obsahuje okolo  300 zložiek a časť mikroelementov v ňom ešte stále nie sú prebádané.

Podľa odborníkov ukrývajú nevídané vlastnosti a účinky. Známe vlastnosti ružových výrobkov a produktov

Rosy Dasmasceny sa využívajú v kozmetike, v medicíne, v potravinárskom priemysle.

V pleťových a telových krémoch sa využíva pre svoje protivráskové vlastnosti a účinky a proti

stárnutiu tým, že ružový olej regeneruje vrchnú vrstvu pokožky. ( Kleopatra každý deň využívala kúpeľ

na dosiahnutie zamatovo jemnej pokožky tým, že do kúpeľa nakvapkala ružový olej z ružových lupienkov).

Ružový olej je časť parfumov, keďže má silnú vôňu a drží dlhší čas kvalitu ostatných zložiek aromatickej

kompozície.

Ružový olej ružová voda sa doporučujú aj na lekárske účely. Pomáhajú pri problémoch sa obličkami

a tráviacim traktom, účinkujú proti prechladnutiu.  Olejovitá ruža Rosa Damascena  sa používa aj

v potravinárskom priemysle v balkánskych jedlách a nápojoch, zmrzlinách, koláčoch, a iných .

Podmienky pestovania a spracovania ružových kvetov  sú príčinou, že dnes  svetoví experti

cenia bulharský ružový oleako najkvalitnejší, s najsilnejšími účinkami. Svetová ekonomická

kríza sa nepodpísala na obchode s ružovým olejom. Je stále žiadaný, aj keď je mimoriadne drahý.

 

História výroby ružového oleja v Bulharsku..

 

V roku 1670 Rosa Damascena bola prenesená z Damasku ( Sýria), odkiaľ pochádza aj jej názov, do Bulharska.

V Bulharsku – do oblasti Kazanlak a Karlovskej doliny, tzv. Údolie ruží, je prenesená rastlina z Ázie

a nachádza v tu mimoriadne kvalitné a dobrépodmienky pre svoj rast – piesčitá pôda, vlažný vzduch,

ochrana údolia  pohorím Stara planina a Sredna gora pred severnými vetrami.

Pod „ Údolím ruží“ alebo „ Ružovým údolím“ chápeme oblasť Karlovskej a Kazanlaškej doliny, kde sa vyrába

nad 80% ružového oleja v Bulharsku. Patria k nim aj niektoré regióny Starej a Novej Zagory, Hisaria.

Prvé písomné dokumenty o ružových sadeniciach sa datujú v roku 1712.  Ružové  sadenice sa sadia

na jeseň, v mesiacoch október a november. Takto zasadená  Ružová záhrada dáva kvety na spracovanie

až po troch rokoch pestovania. Jednou z hlavných , dôležitých a najnutnejších podmienok  pre

kvalitný rast olejovitej ruže sú dažde v jarných mesiacoch  máj a jún, pretože vtedy „ giulpan ( destiléria,

kde sa vyrába ružový olej) dáva najviac ružového oleja “...

Zber ruží začína v polovici mája, do konca prvej polovice júna. Samotný zber ružového kvetu začína

okolo 4 hodiny ráno a trvá najviac do 10.00 hodiny. Vtedy je ruža najkvalitnejšia na zber a spracovanie.

Ružový kvet zberaný poobede  stráca 50% obsahu ružového oleja.

O výrobe ružového oleja a ružovej vody sú rôzne legendy a spory, kedy sa to všetko vlastne začalo.

V stredoveku v Indii začali používať na výrobu ružového oleja medené nádoby, v ktorých jednokrátnou

destiláciou začali vyrábať malé množstvo ružového oleja. 

Bulharský výrobca ružového oleja vynachádza spôsob dvojitej destilácie a pridáva niekoľko vylepšení

vo výrobnom procese.

Tým nielenže zvyšuje množstvo produkovaného ružového oleja, no zachováva jeho fantastické vlastnosti

a jemnú vôňu, čím postupne odsunul kašmírsku a arabskú ružovú vodu a ružový olej. Vyrobené množstvo

ružového oleja sa meria v špeciálnej jednotke – muskal.

1 muskal ružového oleja  = 4,9844 g, t.j. približne 5 gramov.

Keďže ružový olej je mimoriadne drahý, začali sa vyrábať aj menšie balenia v množstvách

po 1,2,3 alebo 5, 10 gramov...

V r. 1800 v meste Klisura je prvýkrát zdokumentovaný začiatok výroby bulharského ružového oleja.

Giulpan  (alebo destiléria) sa stavia pri tečúcom vodnom zdroji. Spracovanie ružového kvetu sa deje

v malých medených nádobách, ktoré sú inštalované pod návesmi. Vyťažený ružový olej sa skladuje

v špeciálnych medených nádobách.

V r. 1852 boli v Karlovskej oblasti vyrobených 300 000 muskalov ( alebo 1500 kg ) ružového oleja.

Na 1 kg ružového oleja je potrebných 3000 – 3500 ton ružového kvetu.

Na výrobu 1 muskalu ( cca 5 gramov) ružového oleja je potrebných 7000 – 15 000 ružových kvetov..

Začína rozvoj obchodu s ružovým olejom a vývoz do Carihradu, Francúzska, Anglicka a iných

krajín sveta. Pestovanie ruží a výroba ružového oleja a ružovej vody sa presúva z Kazanlaku

do Karlovskej oblasti.

Francúzski výrobcovia kozmetiky veľmi dobre poznali kvalitu bulharského ružového oleja.

V r. 1902 Slavi Mitov z Karlova vytvoril združenie s francúzom Pierre Cher a postavili prvú parnú destilériu.

Odvtedy francúzi postavili ešte niekoľko destilérií na území Bulharska, kde spracovávali ružový olej.

Vysokokvalitný ružový olej Bulharsku nosil ( a stále nosí) veľa uznaní a ocenení na rôznych výstavách

a veľtrhoch ako v Bulharsku, tak aj vo svete ( a hlavne tam..). Podľa známych písomných dokumentov

na výstavách už v r. 1894, v Londýne v r. 1907, ocenenia z Paríža, Londýna, Milána a iných známych miest. 

V r. 1904 – 1905 výstavbou niekoľkých moderných destilérií v Karlovskej oblasti sa táto dostala

na popredné miesto v Bulharsku. Zasadených  ružových polí je cca 38 220 hektárov, z ktorých sa dosiahne

cca 7 500 000 kg ružových kvetov.. Po veľkej svetovej kríze v 30-tych rokoch minulého storočia boli ružové

polia skoro všetky zničené. No po II. svetovej vojne si bulharská vláda uvedomila silu ružového oleja

a prijala opatrenia na rozvoj ružového priemyslu v Bulharsku. Opäť sa začalo s výsadbou sadeníc a

Údolie ruží alebo Ružové údolie ožilo, dalo a dodnes dáva prácu tisíckam ľudí.

 


Vytvorené systémom www.webareal.sk

NGQ0OWJ