Bulharský prírodný ružový olej
... Rose oil, Rose of Bulgaria, Attar...
Ružový olej v kozmetike patrí medzi špičku luxusných a netoxických olejov.
Na výrobu 1 kg ružového oleja je potrebných 3000 – 3500 ton ružového kvetu. Cena ružového oleja
je tak vysoká preto, lebo jeho výroba vyžaduje čiste ručnú a náročnú prácu.
Jednou z vecí, pre ktoré je ružový olej mimoriadne žiadaný sú vlastnosti olejovitej bulharskej ruže Rosa
Damascena Mill.
Ružový olej obsahuje okolo 300 zložiek a časť mikroelementov v ňom ešte stále nie sú prebádané.
Podľa odborníkov ukrývajú nevídané vlastnosti a účinky. Známe vlastnosti ružových výrobkov a produktov
Rosy Dasmasceny sa využívajú v kozmetike, v medicíne, v potravinárskom priemysle.
V pleťových a telových krémoch sa využíva pre svoje protivráskové vlastnosti a účinky a proti
stárnutiu tým, že ružový olej regeneruje vrchnú vrstvu pokožky. ( Kleopatra každý deň využívala kúpeľ
na dosiahnutie zamatovo jemnej pokožky tým, že do kúpeľa nakvapkala ružový olej z ružových lupienkov).
Ružový olej je časť parfumov, keďže má silnú vôňu a drží dlhší čas kvalitu ostatných zložiek aromatickej
kompozície.
Ružový olej a ružová voda sa doporučujú aj na lekárske účely. Pomáhajú pri problémoch sa obličkami
a tráviacim traktom, účinkujú proti prechladnutiu. Olejovitá ruža Rosa Damascena sa používa aj
v potravinárskom priemysle v balkánskych jedlách a nápojoch, zmrzlinách, koláčoch, a iných .
Podmienky pestovania a spracovania ružových kvetov sú príčinou, že dnes svetoví experti
cenia bulharský ružový olej ako najkvalitnejší, s najsilnejšími účinkami. Svetová ekonomická
kríza sa nepodpísala na obchode s ružovým olejom. Je stále žiadaný, aj keď je mimoriadne drahý.
História výroby ružového oleja v Bulharsku..
V roku 1670 Rosa Damascena bola prenesená z Damasku ( Sýria), odkiaľ pochádza aj jej názov, do Bulharska.
V Bulharsku – do oblasti Kazanlak a Karlovskej doliny, tzv. Údolie ruží, je prenesená rastlina z Ázie
a nachádza v tu mimoriadne kvalitné a dobrépodmienky pre svoj rast – piesčitá pôda, vlažný vzduch,
ochrana údolia pohorím Stara planina a Sredna gora pred severnými vetrami.
Pod „ Údolím ruží“ alebo „ Ružovým údolím“ chápeme oblasť Karlovskej a Kazanlaškej doliny, kde sa vyrába
nad 80% ružového oleja v Bulharsku. Patria k nim aj niektoré regióny Starej a Novej Zagory, Hisaria.
Prvé písomné dokumenty o ružových sadeniciach sa datujú v roku 1712. Ružové sadenice sa sadia
na jeseň, v mesiacoch október a november. Takto zasadená Ružová záhrada dáva kvety na spracovanie
až po troch rokoch pestovania. Jednou z hlavných , dôležitých a najnutnejších podmienok pre
kvalitný rast olejovitej ruže sú dažde v jarných mesiacoch máj a jún, pretože vtedy „ giulpan ( destiléria,
kde sa vyrába ružový olej) dáva najviac ružového oleja “...
Zber ruží začína v polovici mája, do konca prvej polovice júna. Samotný zber ružového kvetu začína
okolo 4 hodiny ráno a trvá najviac do 10.00 hodiny. Vtedy je ruža najkvalitnejšia na zber a spracovanie.
Ružový kvet zberaný poobede stráca 50% obsahu ružového oleja.
O výrobe ružového oleja a ružovej vody sú rôzne legendy a spory, kedy sa to všetko vlastne začalo.
V stredoveku v Indii začali používať na výrobu ružového oleja medené nádoby, v ktorých jednokrátnou
destiláciou začali vyrábať malé množstvo ružového oleja.
Bulharský výrobca ružového oleja vynachádza spôsob dvojitej destilácie a pridáva niekoľko vylepšení
vo výrobnom procese.
Tým nielenže zvyšuje množstvo produkovaného ružového oleja, no zachováva jeho fantastické vlastnosti
a jemnú vôňu, čím postupne odsunul kašmírsku a arabskú ružovú vodu a ružový olej. Vyrobené množstvo
ružového oleja sa meria v špeciálnej jednotke – muskal.
1 muskal ružového oleja = 4,9844 g, t.j. približne 5 gramov.
Keďže ružový olej je mimoriadne drahý, začali sa vyrábať aj menšie balenia v množstvách
po 1,2,3 alebo 5, 10 gramov...
V r. 1800 v meste Klisura je prvýkrát zdokumentovaný začiatok výroby bulharského ružového oleja.
Giulpan (alebo destiléria) sa stavia pri tečúcom vodnom zdroji. Spracovanie ružového kvetu sa deje
v malých medených nádobách, ktoré sú inštalované pod návesmi. Vyťažený ružový olej sa skladuje
v špeciálnych medených nádobách.
V r. 1852 boli v Karlovskej oblasti vyrobených 300 000 muskalov ( alebo 1500 kg ) ružového oleja.
Na 1 kg ružového oleja je potrebných 3000 – 3500 ton ružového kvetu.
Na výrobu 1 muskalu ( cca 5 gramov) ružového oleja je potrebných 7000 – 15 000 ružových kvetov..
Začína rozvoj obchodu s ružovým olejom a vývoz do Carihradu, Francúzska, Anglicka a iných
krajín sveta. Pestovanie ruží a výroba ružového oleja a ružovej vody sa presúva z Kazanlaku
do Karlovskej oblasti.
Francúzski výrobcovia kozmetiky veľmi dobre poznali kvalitu bulharského ružového oleja.
V r. 1902 Slavi Mitov z Karlova vytvoril združenie s francúzom Pierre Cher a postavili prvú parnú destilériu.
Odvtedy francúzi postavili ešte niekoľko destilérií na území Bulharska, kde spracovávali ružový olej.
Vysokokvalitný ružový olej Bulharsku nosil ( a stále nosí) veľa uznaní a ocenení na rôznych výstavách
a veľtrhoch ako v Bulharsku, tak aj vo svete ( a hlavne tam..). Podľa známych písomných dokumentov
na výstavách už v r. 1894, v Londýne v r. 1907, ocenenia z Paríža, Londýna, Milána a iných známych miest.
V r. 1904 – 1905 výstavbou niekoľkých moderných destilérií v Karlovskej oblasti sa táto dostala
na popredné miesto v Bulharsku. Zasadených ružových polí je cca 38 220 hektárov, z ktorých sa dosiahne
cca 7 500 000 kg ružových kvetov.. Po veľkej svetovej kríze v 30-tych rokoch minulého storočia boli ružové
polia skoro všetky zničené. No po II. svetovej vojne si bulharská vláda uvedomila silu ružového oleja
a prijala opatrenia na rozvoj ružového priemyslu v Bulharsku. Opäť sa začalo s výsadbou sadeníc a
Údolie ruží alebo Ružové údolie ožilo, dalo a dodnes dáva prácu tisíckam ľudí.