S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Recepty s ružovou vodou

16.07.2018

Recepty s ružovou vodou

Pre tých z Vás, ktorí radi skúšate a máte radi nové recepty a chute..

Recepty s ružovou vodou , v ázijskej kuchyni a kuchyni Ďalekého východu.


Pravá bulharská ružová voda je v našej ponuke na naturals.sk

Pavlova s ružovou vodou a ovocím ( 8 porcií )


Ingrediencie: 4-5 bielkov, 225 g práškového cukru, 1 PL kukuričného škrobu, 2káv. lyžičky
octu, 1 káv. lyžička ružovej vody, 600 ml 33% šľahačky na šľahanie, 125 g čučoriedok, 180 -
200 g ostružín a malín, práškový cukor na posypanie ( nemusí byť).


Rúru predhrejte na 150 stupňov Celzia. Vyšľahajte veľmi tuhý sneh z bielkov, pridávajte
postupne cukor , došľaháme do hustej lesklej hmoty. Zapracujeme postupne kukuričný
škrob, ocot a ružovú vodu. Plech vyložíme papierom na pečenie , naň postavíme tortovú
formu ( priemer 18 cm ) bez dna, a vylejeme bielkovú hmotu. Teplotu znížime na 120
stupňov a pečieme cca 1 hodinu. Tortu necháme vychladnúť v rúre a ozdobíme vyšľahanou
šľahačkou a ovocím. Pocukrujeme tesne pred podávaním ( nie je nutné ).


Madlenky ( Madeleins au beurre )


Ingrediencie: 2 vajcia, 100g kryšt. cukru ( môže byť aj trstinový ), štipka soli, nastrúhaná kôra
z 1 citrónu, 100 g hladkej múky, ½ prášku do pečiva, 100 g masla a ešte trochu na vymastenie
formičiek, 1 lyžička ružovej vody, 2 lyžice polohrubej múky.


V mise vyšľaháme do peny vajcia, soľ, cukor a citrónovú kôru. Pridáme preosiatu múku
s práškom do pečiva a vymiešame do hladkej peny. Cesto necháme odpočinúť. Medzitým
rozpustíme 100 g masla, a trochu vychladnuté zapracujeme do cesta, ktoré bude hutné.
Potom pridáme lyžičku ružovej vody a starostlivo zľahka vpravíme do cesta, ktoré potom
dáme do chladničky na 2 hodiny vychladnúť. Formičky na medvedie dlabky vymastíme
rozpusteným maslom a vysypeme polohrubou múkou. Studené cesto vtlačíme do formičiek
a pečieme v predhriatej rúre na 200 stupňov asi 5 minút. Po 5 minútach znížime teplotu na
150 stupňov a dopečieme ďalších 5 minút. Nepiecť viac ako 10 minút. Po vychladnutí
pocukrujeme.

Melónový osviežujúci letný šalát


Vychladený červený melón nakrájate na väčšie kúsky do misy ( oddelíme samozrejme zelenú
časť melóna ), polejeme 1 malou lyžičkou ružovej vody, ozdobíme mätou. V lete mimoriadne
osviežujúci .


Veľkonočné košíčky s ružovou vodou


Ingrediencie: 3 čajové šálky ( č.š.) múky, ¾ č. š. roztopeného masla, 1 káv.lyžičku ružovej
vody, ½ č.š. hnedého cukru, 50 g mandle, 50 g lieskovce, 50 g pečených neslaných arašídov ,
1-2 PL hrozienok, ½ č.š. rumu, ½ čaj.lyž. škorice, 1 a ½ čaj. lyž. masla, 2-3 PL cukru.
Hrozienka namočíme na niekoľko hodín v rume , aby boli mäkké, potom precedíme.
Preosejeme múku, do stredu spravíme jamôčku, do ktorej pridáme ¾ roztopeného masla,
hnedý cukor a zamiesime cesto, z ktorého formujeme guličky o veľkosti marhule. Do stredu
prstom spravíme hlbšiu jamku. V mažiariku potlčieme ( alebo nasekáme ) orechy, mandle,
lieskovce, arašídy, aj hrozienka, preložíme do misy. Pridáme škoricu, 1 a ½ PL masla a 2-3 PL
cukru a pripravíme hladkú hmotu, s ktorou plníme veľkonočné košíčky. Pečieme vo
vymastenom plechu do zlatožlta.


Lokum ( typická balkánska pochúťka )


Ingrediencie: 5 PL kukuričnej múky, voda ( ½ č.š. studenej, ½ č.š.teplej ), 2 č.š. cukru, ½ č.š.
pomarančovej šťavy, 1 čajová lyžička ružovej vody ( alebo citrónovej šťavy ), 2 č.š. vlašských
orechov ( alebo mandle, lisekovce..podľa Vášho želania), práškový cukor na posypanie.


Kukuričnú múku rozpustíme v studenej vode. Dáme variť horúcu vodu s cukrom
a pomarančovou šťavou, keď zavrie pridáme múku a necháme variť na slabom ohni cca 15
minút za častého miešania. Po uvarení pridáme ružovú vodu, oriešky, premiešame
a vylejeme na vymastený plech ( alebo formu ). Necháme úplne vychladnúť a potom
nakrájame na malé kúsky , ktoré sa obaľujú v práškovom cukre.


Ašuré ( pšeničná kaša s ružovou vodou )


200 g tvrdej pšenice, 100 g cukru, 50 g orechov, 50 g hrozienok, 10 ml ružovej vody, ½ čaj.
Lyžičky ružovej vody, 3 čaj. lyž. škrobovej múčky, lekvár jahodový a ostružinový.


Pšenicu očistíme, umyjeme a necháme napučať na niekoľko hodín v studenej vode. V tej istej
vode pšenicu uvaríme na miernom ohni do úplného zmäknutia. Oddelíme asi 1/3 pšenice,
ostatnú pretrieme cez sitko a zalejeme vodou ( žitným slizom) z uvarenej pšenice. K vriacej
kaši pridáme škrobovú múčku rozpustenú v troške vody, cukor a ostatné pšeničné zrnká. Na
miernom ohni varíme do zhustnutia, na konci pridáme hrozienka a ružovú vodu. Zmes
rozdelíme do misiek ( alebo formičiek ) , posypeme škoricou a nasekanými orechmi. Po
vychladnutí podávame s lyžičkou jahodového a ostružinového lekváru.

Slimáčiky z vianočkového cesta s ružovou vodou


Ingrediencie: ½ pohára mlieka, 250 g múky, 100 g masla, 2 žĺtky, štipka šafránu, 1 kocka
droždia, štipka soli, 2 PL roztopeného masla, 3 PL kryšt. cukru, 1 žĺtok, 1 PL mlieka, 100g
pomarančového lekváru.
Štipku šafránu zalejeme ½ pohárom horúceho mlieka a necháme vychladnúť. Urobíme
kvások : droždie, 2PL mlieka, cukor, 1 lyžička múky. Po vykysnutí spojíme kvások s mákou,
ostatným mliekom, šafránom, maslom, ružovou vodou a 2 žĺtkami. Zamiesime vianočkové
cesto a necháme vykysnúť na teplom mieste. Cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 6 mm,
natrieme ho rozpusteným maslom a pomarančovým lekvárom a stočíme do rolády. Nožom
namočeným v teplej vode nakrájame slimáčiky hrúbky cca 1 cm a uložíme na vymastený
plech. 1 žĺtok rozmiešame s 1 PL mlieka a natrieme slimáčiky. Posypeme kryšt.cukrom
a pečieme pri 180 stupňoch asi 20 minút.


Kurča s ružovou vodou


Ingrediencie: 1 kurča, 2 PL medu, 1 čaj.lyžička ružovej vody, 1 čaj. lyž mletého kardamonu, 1
čaj. lyž. citronovej šťavy, 1 PL oleja, soľ, 30 g mandlí, štipľavá červená paprika


Pripravíme medovú zmes na potretie kurčaťa: do teplého medu pridáme ružovú vodu,
citronovú šťavu, olej, soľ, štipľavú papriku a kardamón. Na dno plechu dáme alobal, dobre
očistené a umyté kurča natrieme zvnútra aj zvonku medovou zmesou a posypeme
nasekanými mandľami. Prikryjeme alobalom a pečieme cca 45 minút. Potom odstránime
alobal a dopečieme do zlatista. Počas pečenia kurča polievame výpekom.


Hroznová šťava s ružovou vodou


Ingrediencie: 500 g červeného hrozna, 1 čajová lyžička ružovej vody, mletá škorica.


Hrozno zbavte šupiek, odšťavte a dajte dobre vychladiť. Z povrchu odoberte zakalenú vrstvu,
šťavu vylejte do 2 väčších pohárova pridajte do každej ½ lyžičky ružovej vody. Nápoj posypte
ľahko mletou škoricou.


Čerstvé figy s ružovou vodou


12 ks čerstvých fíg, 1-2 lyžice medu, ½ hrnčeka nasekaných opražených mandlí, 3-4 lyžičky
ružovej vody.


Figy umyjeme , osušíme a rozrežeme na štvrtinky tak,aby boli v dolnej časti spojené.
Necháme vychladiť. Pred servírovaním každú figu mierne roztvoríme, stred pokvapkáme asi
¼ lyžičky ružovej vody. Plato s figami posypeme posekanými opraženými mandľami. Stredy
fíg a mandle pokvapkáme medom.

Spracovala: Alena, naturals.sk

Y2QzYzg