S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

KONTAKT

tel: 0907824851
obchod(a)naturals.sk

TOP výrobky

naša cena 4,95 € (125,88 CZK)
je na sklade
naša cena 9,80 € (249,21 CZK)
je na sklade

AKCIA

naša cena 6,60 € (167,84 CZK)
je na sklade
naša cena 7,00 € (178,01 CZK)
je na sklade
naša cena 5,20 € (132,24 CZK)
je na sklade

» Ružový olej história
Ružový olej história, opis, predaj

 

 

Bulharský ružový olej, olejonosná (olejovitá) ruža Rosa Damascena Mill

 

história a opis.

 

Ružový olej - predaj, kliknite tu

 

Ružový olej

 

Na výrobu 1 kg ružového oleja je potrebných 3000 – 3500 ton ružového kvetu.

Cena ružového oleja je vysoká preto, lebo jeho výroba vyžaduje čiste ručnú a náročnú prácu.

Pre rok 2012 bulharskí odborníci odhadovali výrobu cca 1,5 tony ružového oleja z

približne 3600 hektárov ružových polí v Bulharsku, jeho cena bola v roku 2012 viac ako

6000 Eur za 1 kg...

Jednou z vecí, pre ktoré  je bulharský ružový olej mimoriadne žiadaný sú vlastnosti olejovitej bulharskej ružeRosa

Damascena Mill Ružový olej obsahuje okolo  300 zložiek a časť mikroelementov v ňom ešte stále nie sú prebádané.

Podľa odborníkov ukrývajú nevídané vlastnosti a účinky

  • v kozmetike,

  • v medicíne,

  • v potravinárskom priemysle

  • v pleťových a telových krémoch sa využíva pre svoje protivráskové účinky a proti stárnutiu tým,

že ružový olej regeneruje vrchnú vrstvu pokožky. Kleopatra každý deň využívala kúpeľ na zamatovo jemnú

pokožku tým, že do kúpeľa nakvapkala ružový olej .

  • Ružový olej je súčasť kvalitných parfumov svetových značiek, keďže má silnú vôňu a udržiava

dlhý čas kvalitu ostatných zložiek aromatickej kompozície.

  • Ružový olej a ružová voda sa doporučujú aj na lekárske účely. Pomáhajú pri problémoch s obličkami

a tráviacim traktom ( očist pečene - 1PL lyžica do 2 dl pohára čistej vody najlepšie ráno ), účinkujú proti prechladnutiu.

Olejovitá ruža Rosa Damascena  sa používa aj v potravinárskom priemysle v jedlách a nápojoch, v zmrzlinách,

koláčoch, a iných  výrobkoch.

Podmienky pestovania a spracovania ružových kvetov  sú príčinou, že dnes  svetoví experti cenia bulharský ružový olej

ako najkvalitnejší a s najsilnejšími účinkami.

Svetová ekonomická kríza sa vôbec nepodpísala na obchode s ružovým olejom.

Je stále žiadaný aj keď je mimoriadne drahý.

 

Z histórie výroby ružového oleja v Bulharsku..

 

V roku 1670 Rosa Damascena bola prenesená z Damasku ( Sýria), odkiaľ pochádza aj jej názov, do Bulharska.

V Bulharsku – v oblasti Kazanlak a Karlovskej doline je prenesená rastlina z Ázie, nachádza v tejto oblasti mimoriadne

kvalitné a dobré podmienky pre svoj rast – piesčitá pôda, vlažný vzduch, ochrana údolia  pohorím Stara planina a

Sredna gora pred severnými vetrami.

 

„ Údolie ruží“ alebo „ Ružové údolie“ je oblasť Karlovskej a Kazanlaškej doliny, kde sa vyrába nad 80%

ružového oleja v Bulharsku. Patria k nim aj niektoré regióny Starej a Novej Zagory, Hisaria.

 

Prvé písomné dokumenty o ružových sadeniciach sa datujú v roku 1712.  Ružové sadenice sa sadia na jeseň, v mesiacoch

október a november. Takto zasadená  Ružová záhrada dáva kvety na spracovanie až po troch rokov pestovania. Jednou

z hlavných  , dôležitých a najnutnejších podmienok  pre kvalitný rast olejovitej ruže sú dažde jv jarných mesiacoch  máj a jún,

pretože vtedy „ giulpan ( destiléria, kde sa vyrába ružový olej) dáva najviac ružového oleja “... Zber ruží začína v polovici

mája, do konca prvej polovice júna. Samotný zber ružového kvetu začína okolo 4 hodiny ráno a trvá najviac do 10.00 hodiny.

Vtedy je ruža najkvalitnejšia na zber a spracovanie. Ružový kvet zberaný poobede  stráca 50% obsahu ružového oleja.

O výrobe ružového oleja a ružovej vody sú rôzne legendy a spory, kedy sa to všetko vlastne začalo.  V stredoveku v Indii

začali používať na výrobu ružového oleja medené nádoby, v ktorých jednokrátnou destiláciou začali vyrábať malé množstvo

ružového oleja.

Bulharský výrobca ružového oleja vynachádza spôsob dvojitej destilácie a pridáva niekoľko vylepšení vo výrobnom

procese. Tým nielenže zvyšuje množstvo produkovaného ružového oleja, no zachováva jeho fantastické vlastnosti

a jemnú vôňu, čím postupne odsunul kašmírsku a arabskú ružovú vodu a ružový olej. Vyrobené množstvo ružového

oleja sa meria v špeciálnej jednotke –  1 muskal. 1 muskal ružového oleja  = 4,9844 g, t.j. približne 5 gramov.

Keďže ružový olej je mimoriadne drahý, a jeho cena každoročne rastie, začali sa vyrábať aj menšie balenia v množstvách

1,2,3 alebo 5 gramov.

 

V r. 1800 v meste Klisura je prvýkrát zdokumentovaný začiatok výroby bulharského ružového oleja. Giulpan  (alebo

destiléria) sa stavia pri tečúcom vodnom zdroji. Spracovanie ružového kvetu sa deje v malých medených nádobách,

ktoré sú inštalované pod návesmi. Vyťažený ružový olej sa skladuje v špeciálnych medených nádobách.

 

V r. 1852 boli v Karlovskej oblasti vyrobených 300 000 muskalov ( alebo 1500 kg ) ružového oleja.

Na 1 kg ružového oleja je potrebných 3000 – 3500 ton ružového kvetu. Na výrobu 1 muskalu ( cca 5 gramov) ružového oleja

je potrebných 7000 – 15 000 ružových kvetov.. V Bulharsku začína rozvoj obchodu s ružovým olejom a vývoz do Carihradu,

Francúzska, Anglicka a iných krajín sveta. Pestovanie ruží a výroba ružového oleja a ružovej vody sa presúva z Kazanlaku

do Karlovskej oblasti.

 

Francúzski výrobcovia kozmetiky veľmi dobre poznali kvalitu bulharského ružového oleja. V r. 1902 Slavi Mitov z Karlova

vytvoril združenie s francúzom Pierre Cher a postavili prvú parnú destilériu. Odvtedy francúzi postavili ešte niekoľko destilérií

na území Bulharska, kde spracovávali ružový olej. Vysokokvalitný ružový olej Bulharsku nosil ( a stále nosí) veľa uznaní

a ocenení na rôznych výstavách a veľtrhoch ako v Bulharsku, tak aj vo svete ( a hlavne tam..). Podľa známych písomných

dokumentov na výstavách už v r. 1894, v Londýne v r. 1907, ocenenia z Paríža, Londýna, Milána a iných známych miest.

 

V r. 1904 – 1905 výstavbou niekoľkých moderných destilérií v Karlovskej oblasti sa táto dostala na popredné miesto

v Bulharsku. Zasadených  ružových polí je cca 38 220 hektárov, z ktorých sa dosiahne cca 7 500 000 kg ružových kvetov..

Po veľkej svetovej kríze v 30-tych rokoch minulého storočia boli ružové polia skoro všetky zničené. No po II. svetovej vojne

si bulharská vláda uvedomila silu ružového oleja a prijala opatrenia na rozvoj ružového priemyslu v Bulharsku. Opäť sa

začalo s výsadbou sadeníc, Ružové údolie ožilo, dalo a dodnes dáva prácu tisíckam ľudí.

 

Spracovala: Alena, naurals.sk

Zdroj: výrobcovia ružového oleja, internet, zahraničná tlač, naturals.sk

NTRhYjkyN